Undervisning hjælper ordblinde

Man siger at man ikke kan lære en gamle hund nye tricks. Dette er heldigvis ikke sandt. Man kan lærer så længe man lever. Derfor er det heller ikke for sent, at blive testet for ordblindhed, så man kan få ordblindeundervisning på fx VUC.

Det kan være svært, at tag det første skridt. Måske ved du ikke hvor du skal gå hen. Tror at folk vil se ned på dig eller noget helt tredje. Ligegyldig hvad grunden er kan jeg kun anbefale at du, at du får taget, en test og søgt om ordblindeundervisning.

Jeg har selv gået til voksenundervisning på VUC Lyngby. Det var et lille hold med andre voksne, som alle var ordblinde. Derfor var der ingen der pegede fingre af jeg. Jeg oplevede også kun positivt feedback fra min omgangskreds, at jeg gjorde noget ved min ordblindhed.

Læs om andre ordblindes oplevelser fra livet og VUC 

VUC undvisning til ordblinde

Ordblindeundervisning på VUC foregår på små hold

Ordblindetest giver adgang

For at kunne gøre brug af de forskellige tilbud om ordblindeundervisning, skal du have en ordblindetest der udreder om du er ordblind. Du kan få taget en gratis test, hvor præcis kan du finde nærmer om her.

Når du har fået taget din test, om du er ordblind eller ej. Kan du bagefter ansøge om ordblindeundervisning og it hjælpemidler. Alt det vil du få rådgivning om. Det er meget forskelligt, hvad det er forskellige ordblinde har brug for: oplæsning, oversættelse eller ordforslag.

Der er kommet en ny ordblindetest. Testen kan bruges gratis af kommunerne og skal hjælpe til at give mere ensartet dokumentation af elevernes stave- og læsevanskeligheder.

Hvis du har et barn i folkeskolen, som har symptomer på ordblindhed. skal du tage kontakt til skolen og hører hvem læsevejleder eller Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) kontaktperson. Det er gennem PPR du kan få dit barn udredt med en test for ordblindhed, fra skoleåret  2017/2018 har du krav på en ordblindetest

Ordblindeundervisning

Når du modtager ordblindeundervisning, kan det både være direkte læring i hvordan ordene lyder, men det er noget du i samarbejde med lærer finder ud af. Det kan også være strategier i hvordan man omgår, de steder hvor din ordblindhed påvirker dig mest. Ordblindhed er ikke noget der bare forsvinder fordi du får undervisning. Men at lærer strategier, kan forandre den måde din ordblindhed påvirker dig i hverdagen.

I dag ved jeg hvor mine problemer ligger. Derfor er det også lettere, at finde løsninger og hjælpemidler der passer bedst til mig. Jeg er glad for den undervisning jeg har fået. Jeg har måske ikke lært, at sætte nutids -r. Men jeg ved, at jeg har et problem der. Derfor er jeg på vagt og kan bruge hjælpemidler der kan hjælpe mig med, at fange de fejl.

Hvis du ikke kan forstå det du lærer i din ordblindeundervisning. Så vær ikke bange for at spørge din underviser. Det kan være der bare skal ændres små ting, så du få mere udbytte af undervisningen. Denne mulighed for tilpasning oplevet jeg på VUC Lyngby, da jeg holdt foredrag for kursisterne på OBU og så hvordan undervisningen foregik. Der var forskellige ting, at lave som passede til den enkelte og hvilken humør og energiniveau man var på. 

udråbstegn

Test om ordblind!

Man kan finde forskellige test på nettet om man er ordblind. Mange er disse tests skal man tag med et gran salt. Fordi du ‘dumper’, behøver du ikke være ordblind. Der skal en rigtigt test til at sige om du er ordblind eller ej.

Har man problemer med at få testet sit barn for ordblindhed i folkeskolen, findes der Ordblindeforeningen i Danmark, hvor du som medlem, kan få rådgivning om rettigheder og regler

Er det ikke muligt at få ordblindeundervisning, kan du alligevel godt gøre noget selv. Der findes mange forskellige hjælpemidler og app’s til ordblinde. 

Ordblindebogen i folkeskolen

Har du en elev der er blevet testet ordblind? Så kan der gives hjælpemidler og andet støtte, men er det nok? Hvad hvis eleven har mistet alt troen på fremtiden, fordi “Jeg lærer jo aldrig at stave eller læse, så er det ligemeget”.

Derfor er det vigtig også, at få talt om de følelser ordblindeheden kan give i hverdage. Uden troen på sig selv og selvtilliden, så giver hjælpemidler og støtte ikke meget.

Bogen Michael og Bogstavbjerget kan være med til at åbne for de snakke den ordblinde har brug for. 12 ordblinde fra Ordblindepatruljen på Smidstrup-Skærup Skole siger efter, at have læst Ordblindebogen med deres lærer:

Vi synes, at det var en god fortælling med mange gode refleksionsspørgsmål, som var med til at åbne op for nogle ærlige snakke, og også til at snakke om motivation.

Jesper Sehested - Ordblind og mentor

Hvem står bag Etlivsomordblind.dk

Jeg er 34 år og ordblind. I 9. klasse havde jeg 71 fejl ud af 92 i diktat, men i dag har jeg en uddannelse. Jeg har arbejdet i over 6 år, med at støtte forældre og deres ordblinde barn, når bogstaverne driller.

Her har jeg holdt foredrag for over 9.500 elever, lærere og forældre om livet som ordblind. Derudover har jeg blandt andet skrevet bøgerne ‘Michael og Bogstavbjerget‘ og ‘Et liv som ordblind i folkeskolen‘ samt lavet onlinekurset ‘Støt dit ordblinde barn med at bruge hjælpemidler‘ og er mentor for unge ordblinde.

Læs mere om Jesper Sehested

12 replies
 1. Sofus Bergholt
  Sofus Bergholt siger:

  Se så at få læst korrektur på jeres hjemmeside, det er sku da pinligt. I hjælper jo heller ikke ligefrem folk med læse/stave-problemer, hvis det de læser, ikke engang er tjekket efter for nutids-r’er… Stram op for satan

  Svar
  • Jesper Sehested Jensen
   Jesper Sehested Jensen siger:

   Hej Sofus,
   Tak for din kommentar. Alt tekst har jeg fået oplæst så jeg har kunne finde en del af fejlene. Jeg er dog selv ordblind, så kan ikke høre alt. Du skal dog være velkommen til at fortælle hvor der mangler nutids-r’er, så vi kan få det rettet.
   PS: håber stadigvæk du forstår indholdet selvom der mangler lidt r’er :)
   Mvh
   Jesper Sehested

   Svar
 2. Sofus Bergholt
  Sofus Bergholt siger:

  Hej Jesper,

  Nu hvor jeg læser min egen kommentar, vil jeg dog gerne undskylde over den hårde tone. Super fedt at du vil rette på problemet, og først og fremmest gider at svare på kommentaren.

  Nutids r’er, kan du læse om hér; http://sproget.dk/raad-og-regler/typiske-problemer/r-problemer

  Navneform (at lære) = aldrig r til sidst
  Nutid (han lærer) = altid r til sidst.

  du skrev eksempelvis i din kommentar; ” kan ikke hører alt”. det korrekte er “kan ikke høre alt”,

  i artiklen; “Man siger at man ikke kan lærer en gamle hund nye tricks”
  rettelse; “Man siger at man ikke kan lære en gamle hund nye tricks”

  Ps. Indholdet er sådan set velskrevet og forståeligt, også selv for en flueknepper som mig.

  Svar
 3. Aviaja Paviasen
  Aviaja Paviasen siger:

  Hej jeg hedder Aviaja Paviasen, kommer fra Grønland. Jeg er 24år, har svært ved skriv og læs eller udtale, jeg har prøver få hjælp eller foretage ekspert til test om jeg er ordblind, samt skaffe mig nogle redskab til klar min uddannelse i handlingsskole, jeg god til matematik. Lært første skriv og læs da jeg start gymnasie, i folkskole har da være nogen som prøve hjælp uden det hjælp, i gymnasium var det fager som jeg kan lide fik mig til brænd om dem der af udvirkle på en måde. Hvor kan jeg find test har prøve find noget men kan ikke finde dem eller hjælp midler, føler lidt alene om det da der ikke er noget hente hjælp her omkring min problem med ord.

  Svar
 4. Helle Hammond
  Helle Hammond siger:

  Hej

  Jeg har en datter i 8. Klasse som er testet for ordblindhed en gang.

  Testen sagde egentlig, at hun er ordblind, men udføreren sagde, at hun fornemmede, det var på grund af dovenskab/opgivenhed.
  Siden har min datter læst 2 kapitler af en bog HVER dag, og hendes læsning har ikke ændret sig synderligt. Hun har også store problemer med at skrive og stave.
  Nu siger skolen, at hun ikke kan testes igen, da hun er testet en gang. Kan det passe? Kan hun ikke få hjælp hvos nu udføreren tager fejl?
  Kan man klage nogen steder?

  Svar
  • Marianne
   Marianne siger:

   Lærerne/mellemtrins læsevejlederen sagde det samme om min søn. Han er dog lige blevet testet igen, og er denne gang faldet i kategorien ordblind. Jeg endte med at kontakte VUC som gerne tester, de kunne dog ikke teste ham da han kun går i folkeskole/grundskole, men læsevejlederen sagde at man kunne plædere for fejl i testsituationen eller selv betale for en ny test. Jeg argumenterede istedet for med at vores indsats ikke havde båret frugt og at han måske kunne kompensere for sin ordblindhed da ordene i testene i de mindre klasser er kortere og at med længere ord opstår problemet/erne så vi fik gentestet. Held og lykke med det, selv og det måske er for sent i at nå i skolen så kan hun blive testet i f.eks gymnasiet.

   Svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *