Er jeg ordblind?

Hvis du er ordblind, betyder det du har svært ved at læse og stave. Det betyder ikke du er mindre intelligent end alle andre. Det betyder heller ikke noget med din generelle indlæringspotentiale, så du er heller ikke doven! Du lærer ikke langsommere, men du har udfordringer med at læse og stave, hvilken kan gøre det svært, at komme gennem teksten

Du kan finde ud af om du er ordblind, ved at få taget en ordblindetest. Der er forskellige steder du kan få taget testen alt efter om du er i folkeskolen, uddannelse, på arbejdsmarkedet eller privatperson. En ordblindetest, kan giver dig adgang til hjælpemidler (oplæsning, tale til tekstordforslag og it-rygsæk), støtte, undervisning og Nota, som er et bibliotek med lyd- og e-bøger.

At få taget en ordblindetest, som viser du er ordblind, kan få mange følelser frem, og det er normalt! At blive ked af det, det gør mange. Det kan også være du bliver lettet, “Er jeg bare ordblind, så skal jeg bare gøre tingene på en anden måde!”. Det er alt sammen normalt.

Det der er vigtigst er, at du kommer op på hesten igen. Nu ved du hvorfor du har de udfordringer, men heldigvis er der også løsninger på dem. Det kan godt være nogle ting kommer til, at tage længere tid, men du kan godt. 

Ordblind - Ikke dum og doven

Ordblinde er ikke dummere eller doven end alle andre!

Ordblind, du er ikke alene!

At sidde i skolen og se at andre kan læse og stave, kan være svært. “Hvorfor kan jeg ikke”, “Er der noget galt med mig?”, “Jeg er den eneste der ikke kan, hvorfor!”. Det er ikke unormalt at tænke de her tanker. Du er dog ikke den eneste, der findes omkring 7 % (380.000) ordblinde i Danmark, så du er ikke alene!

“Men jeg kan ikke blive til noget!”, hvorfor ikke det, må jeg så spørger? Richard Branson (startede over 400 virksomheder), John Lennon (The Beatles), Pablo Picasso (Vil du købe et maleriet? 1,2 milliarder kroner!), Will Smith (Prince of Bel-Air), Jørn Utzon (Operahuset i Sidney), Ghita Nørby og Bubber, bare for at nævne nogle få ordblinde!

Kendte ordblinde

Gennem historierne er der mange andre ordblinde,der har sat store aftryk på den verden vi lever i, så hvorfor skulle du ikke også kunne det? Alle mennesker har udfordringer på en eller anden måde, ingen er “normale”. Vi ordblinde, har du svært ved at læse og stave og ikke andet.

Diktat af en ordblind - Jesper Sehested

En ordblinds (Jesper Sehested) diktat fra 9. klasse

Ordblind resten af livet?

Ordblindhed er ikke ligesom at være forkølet, det går ikke væk igen. Det betyder ikke at du aldrig kommer til, at blive bedre til at læse eller stave! Det kræver en indsat over længere tid.

Jeg er gået fra, 71 fejl i diktat i 9. klasse til i dag, hvor nogle folk ikke tror jeg er ordblind. Det de bare ikke ved, er alt det arbejder jeg må gøre, før jeg trykker send.  Det hjælper også meget at jeg i 12 år har læst avis hver dag og gennem 6 år nu skrevet næsten alt det du kan finde på Etlivsomordblind.dk. Øvelse gør mester, vi skal bare øve os lidt mere.

Selvom ordblindheden ikke forsvinder, kan du godt lærer at leve med det. Du behøver jo ikke skulle bestige bjerget, måske er der en smartere vej rundt om det. Du skal finde din måde at arbejde på, dine strategier og huskeregler, så er jeg sikker på du nok skal finde din vej, gennem livet!

I dag holder jeg foredrag for elever og lærere om det at have udfordringer og finde en vej rundt om dem. Foredraget ‘Hvem tager hjælpemidlerne op af tasken? – og skaber gode vaner’ er for lærer, hvor jeg fortæller om bagsiderne af ordblindheden. Men også at de kan hjælpe, ved at kende til de hjælpemidler vi i dag har, der kan hjælpe os ordblinde meget.

Find din vej som ordblind

Selvom du er ordblind, betyder det ikke at du ikke kan opnår alle de drømme du går og har (Jeg er selv ordblind, men også forfatter til Michael og Bogstavbjerget + ‘Et liv som ordblind i folkeskolen‘)! Ordblindhed er ikke det samme hele livet igennem. Du kan ikke slippe af med din ordblindhed, men du kan udvikle og lærer strategier som kan gøre din hverdag lettere og gøre, at en uddannelse er muligt.  

Der er mange ordblinde før dig, som har taget deres drømmeuddannelse, som man skulle tro ordblinde ikke kunne, som fx forfattere. Så selvom det kan være svært at være ordblind, er det vigtigt at du bliver ved med at kæmpe. Det tager tid, men er også sikker på du nok skal finde en vej rundt om dine udfordringer!

Gennem livet oplever du gode og dårlige ting, der gør dig til hvem du er. Ordblindhed er måske ikke en af de bedste oplevelser. Men det kan være med til at give dig noget andet i livet, som andre ikke får. At bogstaverne driller gør måske, du finder ud af, at bruge dine øjne (observation) eller ører (lytte) bedre end andre. Det kan være du bliver god til, at få andre med på dine ideer eller noget helt andet. Bogstaver er ikke alt her i livet, mennesker er!  

Løsninger på din ordblindhed

Sidder du nogle gange og tænker “Hvordan skal jeg nogensinde komme til, at skrive 5 sider!”, så prøv at se hvilken muligheder fx Tale Til Tekst kan give dig. Jeg tror du bliver svær at stoppe efter 5 sider, fordi du bare gerne vil blive ved med at få din ord ned på papir!

I dag findes der så mange forskellige muligheder for hjælpemidler, hvis du har læse- og stavevanskeligheder. Det kan være svært at finde rundt i, men du kan finde alt den viden du skal bruge på Ordtavlen.

På Ordtavlen finder du alle de forskellige hjælpemidler, delt op i hvilken udfordringer du har. Derefter kan du læse hvad det kan og se video om hvordan det virker. Mange af hjælpemidlerne er gratis eller koster mellem 8-100 kr.

Lys forud, selvom du er ordblind!

For 50 år siden fandtes der ikke mange hjælpemidler. I dag går du måske rundt med en smartphone i lommen, der kan hjælpe dig meget i din hverdag. Vi skal ikke mange år tilbage, før en smartphone ikke engang var normalt, selvom det er svært at tro!

Prøv at tænk over hvilken muligheder vi har om bare 5 år ude i fremtiden? Jeg tror vi kommer til at se, at Tale til tekst bliver noget alle bruger. Oplæsningen er blevet meget bedre, stemmerne mere naturlige. Tekstgenkendelse (OCR) er blevet live, så du ikke behøver, at tage billede af en tekst, men bare pege kameraet og den læser op.

Er bogstaver fremtiden? Ja, hvis man kigger på at der dagligt bliver sendt 205 milliarder (205.000.000.000) e-mail på verdensplan. Her er slet ikke tænkt facebook og alle de andre sociale medier ind.

Selvom vi skriver rigtig meget, er ensomhed også ved at blive et kendt problem i vores del af verden. Jeg tror at der i nær fremtid vil ske et skift i måden vi “skriver” til hinanden. Tekst og mails forsvinder ikke, men der kommer mange nye muligheder uden bogstaver. Måske begynde vi endda at ringe eller mødes i den virkelige verden igen!

Jesper Sehested - Ordblind og mentor

Hvem står bag Etlivsomordblind.dk

Jeg er 34 år og ordblind. I 9. klasse havde jeg 71 fejl ud af 92 i diktat, men i dag har jeg en uddannelse. Jeg har arbejdet i over 6 år, med at støtte forældre og deres ordblinde barn, når bogstaverne driller.

Her har jeg holdt foredrag for over 9.500 elever, lærere og forældre om livet som ordblind. Derudover har jeg blandt andet skrevet bøgerne ‘Michael og Bogstavbjerget‘ og ‘Et liv som ordblind i folkeskolen‘ samt lavet onlinekurset ‘Støt dit ordblinde barn med at bruge hjælpemidler‘ og er mentor for unge ordblinde.

Læs mere om Jesper Sehested