Lige rettigheder som ordblind

Som ordblind kan det være et stort skridt, at starte på en uddannelse. Du har måske fået af vide at du ikke kan, fordi du er ordblind, dette er ikke sandt! Det kan godt være du ikke skal gøre som alle de andre. Men at du skal finde din egen vej. I Danmark har alle rettigheder til at kunne tag en uddannelse, selv om ens handicap.

Ude på uddannelsesstederne findes der mange forskellige tilbud for ordblinde. Det kan være studiecafeer, hvor du kan få støtte og adgang til hjælpemidler. Det kan også være en IT rygsæk, støttetimer til opgaveskrivning og gennemlæsning. Nogle af disse tilbud, skal du ansøg om hos en SPS vejleder. 

Hjælpemidler til ordblinde


Der er ikke noget der skal være let. Derfor er der forskellige regler for mulighederne for at få it-startpakken på ungdomsuddannelsen og videregående uddannelse. Så hvis du skal på gymnasiet eller universitetet, skal du forholder dig forskelligt.

Det er muligt at få tildelt en IT rygsæk (der findes også andre muligheder oplæsning, ordforslag og oversættelse), hvis du har en ordblindetest. Der er kommet en ny ordblindetest, som går fra 3. klasse til lange videregående uddannelser.

Hvis testen viser du er ordblind, kan der komme mange følelser frem, det er helt normal. Testen tager omkring 30 minutter, og efterfølge kan der søges om hjælpemidler og eksamenshjælp. Som ordblind, kan du få forlænge tid til eksamen og medbringe visse hjælpemidler.

Har du allerede en ordblindetest, kan det være en god ide, inden du søger ind, at oplyse dette. Dermed kan sagen, startes tidligere, så du har dine hjælpemidler ved studiestart. Det er vigtigt, at have styr på alle dine papirer og overveje hvilken form for hjælpemidler det er, du har brug for.

I lærerforedraget ‘Hvem tager hjælpemidlerne op af tasken? – og skaber gode vaner‘ fortæller jeg om livet som ordblind i folkeskolen. Men det er ikke nok for at lærerne kan støtte de ordblinde. Derfor snakker vi også om hjælpemidler og de funktioner som kan støtte de ordblinde, hvis de får dem indarbejdet som en vane i deres hverdag.

Undervisningsmaterialer

På mange uddannelser er der meget læsestof. Noget læsestof kan være på engelsk eller andre sprog. Der findes forskellige løsninger på denne udfordring. Muligvis findes noget af ens undervisningsmaterialer som lydbøger eller i digitalt format. Nota.dk er et bibliotek for ordblinde, hvor der findes fag- og skønlitteratur som lydbøgere.

Hvis du er studerende og ordblind, kan du ansøg om, at få indtalt noget af ens Undervisningsmaterialere som lydbog hos Nota. Derefter ligger det også tilgængelig til alle andre bagefter. Så tjek først om nogle tidligere, har fået indlæs noget du kan bruge, det kan spare dig for meget tid. 

Hør podcasten ‘Jeg er ordblind’ om uddannelse og ordblindhed

 

Mangler lidt endnu

Overvejer du en videregående uddannelse eller andet, men synes du mangler lidt endnu. Så kan du få hjælp til at blive bedre forskellige steder. Den lokale VUC, LOF eller AOF, kunne være en mulighed for dig.

Mangler du en gymnasial uddannelse, kunne det måske overvejes at tag et år ekstra. Der findes HF forløb for ordblinde, som er på to eller tre år. Det kunne også være en tur på højskole eller 10. klasse på en ordblindeefterskole.

Det tog mig tre år, før jeg fik modet til at starte på HTX. Jeg havde ikke kunne se mig selv tag en boglig uddannelse fordi det havde jeg fået af vide ikke var smart. Til sidst fandt jeg ud af, at jeg godt kunne, og tog samtidig ordblindeundervisning på VUC om aften i noget tid. Det var hårdt arbejde, men også dejligt, fordi jeg fandt ud af at jeg kunne en masse.

Det kan være svært, at se to eller tre år ud i fremtiden. Derfor kan det være en god ide, at bryde dine mål ned i mindre dele, og sige til dig selv “Nu skal jeg når til efterårsferien, og kunne …” derefter kan du sætte et nyt mål.

Efter uddannelsen kan du søge om støtte, hjælpemidler eller isbryderordningen på dit jobcenter. Det kan du læser meget mere om her 

Andres ordblinde oplevelser om uddannelse

Der er mange ordblinde, som tager en uddannelse, men det er måske ikke så tit du møder dem. Derfor har Nota lavet et netværk, Nota Duo, hvor studerende med læsevanskeligheder har mulighed for at møde andre med samme udfordringer. Det giver mulighed for, at de studerende kan spare, støtte og videndele med hinanden.

Som ordblind er det ikke umuligt at læse på universitetet eller en lang uddannelse. Marianne er ordblind og læser til jura. Jeg har selv læst på Copenhagen Business School, og har en engelsksproget kandidat hvor jeg har læst i både USA og Kina. Det kunne jeg ikke have gjort uden mine hjælpemidler, fordi jeg kan stort set ikke stave på engelsk.

Jeg har snakket med mange flere ordblinde, der er fuld i gang med uddannelser. Så lad ikke din ordblindhed være en stopper for det. Der er mange muligheder for hjælp og kreative løsninger.

Mange ordblinde har nok oplevet dette, uddrag fra bogen Michael og Bogstavbjerget. Læs også om bogen ‘Et liv som ordblind i folkeskolen’