Workshoppen styrker dine ordblinde elevers selvværd, selvtillid, brug af hjælpemidler og lyst til at skrive.
Har du også ordblinde elever som har bildt sig selv ind, at de ikke kan skrive?
For de er jo ikke gode til at læse og stave!
De har mange undskyldninger for ikke at få tankerne ned på papiret eller bortforklarer, hvorfor at deres skærm på computeren er helt tom…
Hjælpemidlerne er ikke en hjælp, hvis du spørger dine elever.
Måske har dine ordblinde elever noget på hjertet, men det bliver blokeret af de mange bogstaver, der hvisker ‘du kan ikke fange mig’ i deres hoveder. Det er ligesom om, at de ikke rigtig kan gribe fat om bogstaverne og tvinge dem ned på papiret.
Du hjælper selvfølgelig dine elever med at mestre alle de faglige redskaber, du kan forestille dig. Men de lykkes ikke helt med at få skruet proppen af flasken og bruge energien på at skrive løs med deres tekniske hjælpemidler.
Hvis det lykkes at komme i gang og få skruet proppen af, er det alligevel som om, at der ikke er noget brus i flasken. Eleverne får ikke rigtigt skrevet det, som de inderst inde har på hjertet eller det, som deres hoved ellers formår. Så de får slet ikke vist, hvem de er og hvad de kan.
Allermest ønsker du for dine ordblinde elever, at de glemmer deres begrænsninger. Ja, at de ryster flasken, skruer proppen af og lader der sprøjte skrivelyst ud over papirer, borde, stole, tasker og computere i heeeele klasselokalet. Ja, at de bare skriver, skriver og skriver!!!
Heldigvis kan dine elever finde skrivelysten
Med workshoppen ‘Jeg kan godt få bogstaverne ned på papir’’ bliver dine ordblinde elever klar over, at de sagtens kan få tingene ned på papir med de rette strategier.
Det er ikke bogstaverne, der bremser eleverne, men deres tro om deres egne evner til at skrive.
Eleverne begynder at finde deres skrivelyst frem…
De finder ud af, at man godt kan udtrykke sig skriftligt, selvom man ikke er så god til at læse og stave.
Samtidig handler det om, at de indser, at hjælpemidlerne giver mening at bruge.
Ja, de indser faktisk, at hjælpemidlerne er det redskab, der kan få proppen på flasken op, så skrivelysten frit kan strømme ud over papiret.
Du ønsker, at dine ordblinde elever får mod og lyst til at udtrykke sig på skrift
Som læsevejleder og/eller dansklærer ser du potentialet i dine ordblinde elever. Du vil gerne hjælpe dem til at komme et stort skridt videre. Nemlig, at de får mere mod til at udtrykke sig med bogstaver.
Når dine ordblinde elever har deltaget i workshoppen går de fra at sige:
”Åh, det kan jeg ikke stave til og jeg ved ikke, hvor mine hjælpemidler er henne…” til at skrive løs. Ikke kun bare at skrive, men til at klø på med at udtrykke sig i både små og store skoleopgaver uden brok. Og sige: “Jeg kan godt få bogstaverne ned på papir”.
Faktisk finder de ud af, at historier ikke bliver dårligere af stavefejl og at der er hjælp at hente, når de skal fortæres i en tekst.
I workshoppen starter vi med at kigge på ordblindhed og de begrænsninger eleverne oplever
Med udgangspunkt i de oplevede begrænsninger snakker vi om, hvordan vi ordblinde kan finde veje rundt om dem. Særligt i forhold til de tankemønstre eleverne danner om sig selv og deres ordblindhed samt hvilke følelser tankerne skaber hos eleverne.
Eleverne finder ud af, at alle følelser er okay at have og de ikke er alene om at have svære følelser, når det gælder ordblindheden. Vi taler også om, hvordan man kan tackle dem, så de ikke bremser eleverne i deres dagligdag.
De svære følelser omkring bogstaver er ofte forbundet til elevernes manglende skrivelyst og brug af hjælpemidler. Vi vil derfor undersøge metoder, strategier, og tekniske hjælpemidler, så eleverne kan komme i gang med at skrive en historie.
Vi fokuserer på, at eleverne får lyst til at finde en struktur til det, de har i hovedet, så det kan blive til en historie. Når eleverne har valgt deres strategi og har fået deres ideer ned på papir, lyd, video eller hvad deres strategi er, så går vi videre med at få dem overført til tekst ved hjælp af de hjælpemidler, som de allerede kender.
Der er sat tid af til arbejdsro, så eleverne kan få skrevet sin historie med brug af deres hjælpemidler.
Dagen rundes af med at snakke om, hvordan det har været at give sin skrivelyst helt frit løb.
Efterfølgende vil elevernes historie blive udgivet på Etlivsomordblind.dk og sendes til kontaktpersonen på skolen. Det giver eleverne mulighed for at vise deres arbejde til deres venner, lærer og forældre, så de også kan se, at selv om man er ordblind, kan man godt skrive en god historie og få den udgivet!
Workshoppen afholdes af Jesper Sehested, som selv er ordblind og forfatter til flere bøger. Han er desuden uddannet LifeCoach. Jesper kan derfor guide og facilitere eleverne igennem processen at skrive en god historie selvom man er ordblind.
Jesper Sehested er både ordblind og forfatter
Med et meget lavt læsetempo og 71 fejl i diktat i 9. klasse lå ikke i kortene at Jesper skulle blive forfatter.
Da Jesper startede hjemmeside Etlivsomordblind.dk tog han mod til sig og begyndte at skrive til hele hjemmesiden og begyndte en blog. På det tidspunkt havde han selv ikke skrevet andet end obligatoriske skoleopgaver.
Jesper gik og tænkte, at når han ikke var god til at læse og stave, så var han heller ikke god til at skrive. Men han blev klogere.
Godt nok var teksterne fyldt med stavefejl. Han kunne ikke fange dem alle med sine hjælpemidler. Alligevel var der rigtig mange som læste med på Jespers hjemmeside og han fik positiv feedback.
Dér indså han, at det jo ikke handler om stavefejlene. Det handler om at få det ud, som man har på hjertet på en måde, som andre forstår. Og den evne har ingenting med ordblindhed at gøre. Hvis der er stavefejl, så kan de rettes.
Siden har Jesper blandt andet skrevet tre bøger. Her har han fokuseret på at fortælle det, han gerne vil og været ligeglad med de flere hundrede stavefejl, der har været i de tidlige versioner af hans bøger. Dem har han fået hjælp til at rette. Nogle har han rettet med sine hjælpemidler og resten har en professionel korrekturlæser rettet.
Jespers første bog ‘Michael og Bogstavbjerget’ skrev han, fordi han synes at den manglede. Han ville gerne selv have haft sådan en bog til at tale ud fra om sine følelser omkring ordblindheden. Samtidig havde Jesper også virkelig fået mod på at skrive efter sin succes med sin hjemmeside. Han ville endnu engang bevise overfor sig selv og andre ordblinde, at det er muligt at bringe sine evner i spil på endnu et nyt niveau. Og det lykkedes.
Så Jesper har om nogen på egen krop oplevet, hvad det vil sige at tro, at man ikke kan skrive en god historie, fordi man er ordblind. Men har også ændret sin tro på egne skriveevner og omsat skrivelyst til blandt andet flere bøger.
Jespers mission med workshoppen er, at vise dine elever, at ordblindheden ikke kan bruges som en undskyldning for at lade være med at skrive. Og hjælpe dine elever til at finde deres indre skrivelyst frem. Altså, ryste flasken godt og grundigt, skrue proppen af og lade skrivelysten strømme ud med alle de idéer og tanker flasken rummer.
Jespers indtil videre tre bøger:
Interesseret i at få Jesper ud til en workshop for dine elever?
Ring til Jesper på 23720231 eller skriv til jesper@etlivsomordblind.dk i dag.
Så kan Jesper fortælle mere om ‘Jeg kan godt for bogstaverne ned på papir’ og hvordan workshoppen passer til dine elever og de praktiske forhold.
Vil du overbevise din leder om, at I skal investere i workshoppen, så læg denne flyer på din leders skrivebord.