Første gang på arbejdsmarkedet

Når man første gang skal ud på jobmarkedet som ordblind, kan der opstå problemer. Skal man fortælle man er ordblind? i så fald hvordan og hvornår skal man fortælle det? Er det når man sender sin ansøgning eller når man har fået jobbet?

Spørgsmålene er mange. Jeg har selv har disse overvejelser, da jeg for et år siden blev færdig med min uddannelse fra Copenhagen Business School. I min studietid havde jeg været til en jobsamtale, til et studiejob. Jeg fortalte, at en af mine svagheder, var at jeg var ordblind. Jeg kunne føle med det samme, at det var en ‘Nej tak’.

Jeg tror meget af det, også lå i at de ikke vidste hvad ordblindhed i virkeligheden var. I dag er jeg glad for de sagde nej. Fordi ellers var jeg nok blevet i den verden. Så var jeg ikke hoppet ud som selvstændig, for at hjælpe og udbrede kendskabet til ordblindhed.

Husk på at der i dag, findes mange it-hjælpemidler der kan hjælpe dig med oplæsning, tale til tekstoversættelse og ordforslag.

Hør podcasten  ‘Jeg er ordblind’ om at søge job som ordblind.

.

 

 

 

I ansøgningen er der jo aldrig fejl, for den har man fået andre til at kigge igennem. – Kent – HR medarbejder i Novo Nordisk

Stavefejl i jobansøgning?



Før vi lige kommer til en jobsamtale, skal vi lave en jobansøgning. Fordi en jobansøgning i min verden, behøver ikke at være på papir. Det kunne lige så godt være et produkt eller noget andet. Jeg synes du skal tænke jobbes arbejdsopgaver og hvorfor du er den rette, ind fra start af.

Hvorfor skrive en ansøgning, hvis du skal være murer? Hvorfor ikke tage billeder af det arbejde, du måske har lavet hos din familie eller venner, og sælge dig på den måde.

Hvis du vælger at gøre som normalt at skrive en ansøgning. så husk på at der ikke er fejl i den. Alle får deres  ansøgning rettet igennem, selv folk der søger job inden for brancher hvor de arbejdere med at skrive. Det kan også være man få nye inputs, der gør ansøgning lige lidt bedre.

Stavefejl behøver ikke at betyde noget dårligt, dette har en undersøgelse vist. Ordblinde er bedre til at tjene penge i deres virksomheder. Ser men også på hvilken chefer der er ordblinde, er det ikke få.

Ordblindhed, hvornår i jobsamtalen?

Du er nu blevet indkaldt til jobsamtale. Skal de første ord være, “Hej, jeg er ordblind” nok ikke. Derfor er det nok alligevel en god ide, at få det sagt. Jeg har fortalt til alle mine jobsamtaler, at jeg var ordblind. Men jeg havde også fortalt det i min jobansøgning, hvor jeg brugte det positivt.

Når ens arbejdsgiver ved det. Er det også lettere at finde en løsning. Hvis du har sat dig, lidt ind i hvilken hjælpemuligheder der findes. Kan dette hjælpe fordi du kan sige “Jeg har dette problem, men løsningen er dette …..”. Det er ikke et problem mere, fordi I nu har en løsning!

Tips til hvordan du får fortalt om din ordblindhed, til jobsamtalen

  • Undersøg på forhånd, om der er flere runder.
  • Hvis der er, skal du først nævne ordblindheden ved anden samtale.
  • Kom selv med forslag til, hvordan virksomheden skal tackle din ordblindhed.
  • Sørg for på forhånd at have undersøgt, hvilken hjælp du har ret til fra kommunen.
Ordblind på Jobcentre

Hjælp på jobcentret

Hvis du pga. din ordblindhed har nogle udfordringer med, at blive fastholdt på arbejdsmarkedet, kan du få hjælp på dit jobcenter. På alle landets jobcentre er der nøglepersoner som kan hjælpe dig.

For at få hjælp, skal du have bevis på din ordblindhed / vanskeligheder. Nøglepersonerne kan fortælle dig, hvor du lokalt kan få taget en ordblindetest / udredning, hvis du ikke har en i forvejen.

Efter ordblindetesten, bliver der undersøgt hvilken hjælpemidler eller andet fx undervisning, der kan hjælpe dig.  Det kan ske i samarbejde med din arbejdsgiver. De skal også være med til at udfylde nogle blanketter samt godkende hjælpemidlerne, i forhold til deres it-systemer.

Når alt det er på plads, bliver du tildelt de hjælpemidler der kan støtte dig i forhold til din ordblindhed på arbejdet. De hjælpemidler du får er kun til låns, det kan skabe nogle problemer i forhold til jobskifte.

Derudover gives der normalt ikke støtte til smartphones, tablets eller PC’er da det normalt er arbejdspladsen, der skal stille det til rådighed.

Er du i uddannelse er det SPS, du skal kontakte for hjælp. Som privat person over 18 år er det Lov om social service § 100 hvor du kan kontakte bl.a. VUC 

Andre muligheder for hjælp

Udover hjælpemidler er der også andre muligheder for hjælp. Det kan fx være undervisning eller e-bøger. Herunder kan du læse om de forskellige muligheder for hjælp som ordblind.

Læsning på jobbet?

Har du meget læsning i dit arbejde. Så er der mulighed for at få støtte til det. Med Notas Erhvervs service kan du få bøger eller materiale indlæs, der skal bruges til dit arbejde eller arbejdssøgning. For at kunne bruge Notas Erhvervs Service, skal du være medlem af Nota. Det kan du blive med en ordblindetest. Derudover skal du være i arbejde, selvstændig eller dagpengemodtager. Du kan tilmelder dig her.

Stavning og Personlig assistance

Som ordblind kan du have svært ved at læse og stave. Med en personlig assistent kan du få støtte til det, du ikke selv kan klare. Det kan være i forbindelse med hjælp, til at skrive noter/tilbud/fakturaer og andet ind eller hjælp med, at lave tekst/powerpoints/resumerer af møder og til forberedelse heraf.

Du kan få  personlig assistance som ledige, lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende. Du kan læse mere om personlig assistance her

Isbryderordningen

Ordblindhed bliver set som en funktionsnedsættelse. Derfor har du som ordblind også mulighed for at bruge Isbryderordningen der gør at du kan komme i løntilskud i op til 12 måneder allerede fra den dag, du afslutter din uddannelse.

Der stilles dog krav til, at du ikke har haft erhvervserfaring inden for dit uddannelsesområde. Det kan fx være at du ikke har haft tid til et studiejob pga. stort tidsforbrug på lektier.

Du kan læse mere om Isbryderordningen her eller snakke med din nøgleperson på dit lokale jobcenter.

Ordblind, Ordblindhed og Dysleksi

Ordblindhed er arveligt, men har ikke noget med intelligens at gøre.

Ordblind stemmeseddel

Jobsøgende, hvad så?

Der findes forskellige tilbud alt efter hvilken kommune du bor i. Nogle kommuner har lavet forløb for ordblinde jobsøgende, hvor du både for hjælp til ansøgningerne og ordblindeundervisning. For at finde ud af mere kontakt din nøgleperson eller sagsbehandler for at hører hvad de kan tilbyde dig.

Normalt kan du som jobsøgende få hjælp til ansøgninger på jobcentret, som alle andre. Du kan også få hjælp af din A-kasse. Derfor kontakt dem så hurtig som mulig, og spørg om hjælp. Husk at fortæl, at du ikke læser eller staver så godt. Så har de lettere ved, at hjælpe dig og finde de bedste muligheder.

Iværksætter og ordblind

I dag har jeg indset, at jeg har det meget bedre som selvstændig. Det passer godt til mig, og det er vigtigt. Det gælder om at finde noget, som man gerne vil stå op til hver morgen. Selv om jeg helt sikkert, ville finde en vej rundt om de problemer der kan opstå på en arbejdsplads, når man er ordblind. Kan jeg bedre li miljøet som iværksætte.

Her oplever jeg ikke ordblind som noget problem
. Man bliver ikke målt på hvad ens visitkort siger. Man bliver målt på hvad man har lavet! I dag lever jeg af at holde foredrag på skoler og biblioteker, og over 9.500 har hørt mit foredrag ‘Fra 71 fejl i diktat til uddannelse … og nu forfatter‘ om de udfordringer jeg er gået gemmen på min rejse med ordblindhed. Derudover er jeg også ordblindementor for unge ordblinde og har skrevet to bøger Det er det jeg bliver mål på!

Jeg er ikke den eneste iværksætter der er ordblind. En undersøgelse viser at 35 %, af iværksættere i USA har læse- eller staveproblemer. Dette kan sammenlignes med at der kun er 2-7% af befolkning der er ordblinde.

Der sker også en tendens til at virksomheder, blandt andet Google. Kigger mindre på ens uddannelse og karaktere. Du kan være den bedste fra din overgang. Men hvis du ikke har prøvet, at opleve nederlag, og hvordan du kommer tilbage. Så passer du ikke ind hos Google.

Jesper Sehested - Ordblind og mentor

Hvem står bag Etlivsomordblind.dk

Jeg er 34 år og ordblind. I 9. klasse havde jeg 71 fejl ud af 92 i diktat, men i dag har jeg en uddannelse. Jeg har arbejdet i over 6 år, med at støtte forældre og deres ordblinde barn, når bogstaverne driller.

Her har jeg holdt foredrag for over 9.500 elever, lærere og forældre om livet som ordblind. Derudover har jeg blandt andet skrevet bøgerne ‘Michael og Bogstavbjerget‘ og ‘Et liv som ordblind i folkeskolen‘ samt lavet onlinekurset ‘Støt dit ordblinde barn med at bruge hjælpemidler‘ og er mentor for unge ordblinde.

Læs mere om Jesper Sehested

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *